Vi slutar där vi vi började.

I Kalvehave, närmare bestämt, det var här vi landade på vår första övernattning inför vår utlandsluff med plåtisen. Vi har varit här flera gånger förut och denna plats är en given favorit. Vackert belägen vid drottning Alexandrines bro, som går till vackra  ön Mön. 
Den lilla hamnen, den lilla affären med det ovanligt breda utbudet,en ställplats precis vid vattnet, bra faciliteter, och till ett bra pris. Allt kombinerat till en alldeles utmärkt mustig soppa som passar oss perfekt. 
 
De sista dagarna har verkligen bjudit på en blandad kompott. Och det verkar ju ha varit temat på dessa fem veckor. Ena dagen sol och värme, andra dagen regn, eller blåst, eller både och. Regn och blåst då alltså. Absolut inte både sol och värme. 
 
På färden från Skagen passade vi på att besöka "Den tillsandede kirken" .  En kyrka med långt och historierikt förflutet. Den börjades byggas redan på 1300-talet.
Tornet som man ser på bilden är såklart mycket, mycket yngre.
Problemet var att kyrkan begravdes i flysand hela tiden,  man kämpade och kämpade mot sanden, byggde om och byggde om igen, men inget kunde rå på naturens lagar.
1795 gav man upp och lät sanden ta över igen. Delar av inventarierna såldes på aktion.

Vi var här för , i runda slängar, 20 år sedan, men vi kände inte igen platsen längre. Så blir det med åren, saker förändras, görs lite mer turistvänligt, på gott och ont.
Fler kan ta del av denna historia som vi nästan upplevde som en liten hemlighet,  då.
Och det är ju egentligen bara bra, att fler kan besöka den menar jag, men, det tråkiga är att det blir så förbaskat tillrättalagt. 
 
 
 
Natten tillbringade vi i Norsminde, vackert, tom vädret var vackert den dagen! Åååååh tänkte jag, här blir det bad och paddel på Suppen. Ack nej, ack nej, det sket sig, här var det förbjudet att bada. Starka strömmar gjorde det omöjligt. Men doppa fötterna kunde man. 

Nåväl, nåväl, vad är väl en bal på slottet?
Och sällan har väl min tvätt haft så vacker utsikt?  Dessutom, solnedgången på kvällen, den tidiga morgondimman då svalorna löpte amok, vem brydde sig då om ett ynka bad? 
 
 
 
 
 
 
 
Efter det blev det Bandholm, ett litet ställe på väg till vårt egentliga mål, Dodekalitten. Inte så mycket att orda om, vi har besökt den stälpplatsen två gånger nu, på en och samma gång, den första och den sista. 😂 (Dodekalitten däremot har fått ett eget inlägg, magiskt, underbart, ljuvligt. Och alla andra adjektiv du kan komma på. Positiva sådana alltså.) 
 
Jag badade visserligen där, jag hann faktiskt det innan åskan och regnet kom. På väg till badplatsen smakade jag också lite björnbär, alltid ett plus med  lite färdkost på vägen, inte sant?
Dessutom fick vi en fantastisk solnedgång, så helt bortkastat var besöket ju inte. 
 
 
 
 
 
Och som en liten avslutning på denna 5-veckors tur tänker jag bada näck, här i Kalvehave. Det är sen gammalt. En tradition med andra ord.  Just från denna lilla brygga, en gammal sliten och väl använd av andra, dock danska, nakenbadare......😅 
 
 
 
På tur med Jösse | Danmark, Husbilsliv, Livet, Sommar | |
Upp